Амбалажата и пакувањето на подароците за најблиските се еднакво важни како и самиот подарок во текот на новогодишните и божиќните празници. Се разбира, може да ви го спакуваат подарокот во продавницата, но ако подарувате многу подароци, пакувањето скапо ќе ве чини. Затоа ќе ви дадеме неколку идеи.


Користејќи ја својата фантазија и креативност можете совршено и уникатно да го спакувате новогодишните и божиќните подароци.

Ако сте премногу зафатени за креирање сопствена амбалажа, можете да купите украсни ќеси или украсна харија со новогодишни и божиќни мотиви, но ние ќе се позанимаваме со креативноста.

За да имате целосно уживање во пакувањето на подароците во акцијата за завиткување вклучете ги и вашите деца. Нивната фантазија и креативност се безгранични и можат да ви помогнат со идеи. Меѓу другото, подготвувањето на подароци со вашите деца ќе ги научи како да се грижат за најблиските и колку е пријатно не само да примаат подароци, туку и да даваат подароци.


Како материјал за пакување можете да користите било каква хартија, парчиња ткаенина, панделки, конци и разни ситни дребулии.

Наједноставното пакување е со украсна хартија. Хартијата за пакување е достапна и евтина за купување. Да речеме дека треба да спакуваме картонска кутија. Првото нешто што треба да направите е да ја измерите големината на кутијата. Со сантиметарска лента, ја виткаме рамката прво во надолжна насока, а потоа попречно. Додадете 2-2,5 сантиметри на нив и исечете правоаголник од хартијата со соодветните страни. Можете да го користите весникот за обука, ако се оди добро, тоа ќе послужи како модел.


Кутијата ја ставаме на готово парче хартија, обидувајќи се да го држиме во средина. На една од подолгите страни правиме свиок од ширина еднаква на ширината на лентата. Залепете ја лентата. Затегнете ја кутијата цврсто со хартија и залепете ја со леплива лента. Наједноставната работа е завршена. Сега на сцена стапува вашата фантазија за декорирање. Наједноставен начин за украсување на кутијата е попречно да ја врзете со лента или панделка. Можете да ставите разгледница или други изработени честитки под плетенката. Не мора да имате шарена хартија, може обична сива или кафеава хартија за пакување која ќе ви понуди повеќе опции за декорација.

Таквото пакување може да биде украсено со рачно изработено печатење, прикачете ткаенина или апликација во боја на хартија. На пример, ако имате стари списанија во боја, направете конфети на страницата со дупчење дупки. Конфетите може едноставно да се прилепат на хартија или да ги наполните со некои контури. За декорација на подароците погодни се цвеќиња направени од сатенска ткаенина или плетенка, мали божиќни играчки, зелени гранчиња со бобинки, бисери и слично.