Зимата е во полн ек, а во некои делови на земјава патиштата се покриени со снег и мраз. Сепак, лошите услови на патиштата нема да го одложат патувањето на луѓето кои треба да патуваат на работа, на училиште или други обврски.
Возењето по снег и мраз не само што може да биде незгодно, туку и крајно опасно. Затоа од витално значење е правилно да се подготвите и да знаете како да се справите со такви услови.

Британски експерти за зимско возење составија неколку совети кои треба да ги прочитате пред да влезете во автомобилот.

1. Ако се заглавите во снегот

Многу возачи барем еднаш се имаат заглавено во снегот. Иако големите снежни наноси не се премногу чести на нашите простори, потребата да се излезе од снегот може да се случи почесто отколку што мислите. Погрижете се да имате мала лопата во багажникот, а корисен совет е да имате празни вреќички од компири. Ако вашиот автомобил се заглави во снегот, можете да ги ставите под тркалата за да ги спречите пролизгување.

2. Добра видливост

Погрижете се да го исчистите целиот снег и мраз од фаровите на вашиот автомобил пред да тргнете. Обрнете внимание на светлата за магла. Да се биде виден е исто толку важно како и да се види. Кога ја чистите шофершајбната, користете стругалка или спреј за одмрзнување – никогаш не истурајте топла вода, бидејќи тоа може да предизвика кршење на стаклото. Експертите предлагаат користење на спреј со алкохол за брзо отстранување на снегот и мразот од шофершајбната. Се што ви треба е млака вода од чешма, шише со спреј и малку алкохол.

3. Пластична кеса на ретровизорите преку ноќ

Ако очекувате мраз во текот на ноќта, ставете пластична кеса секој од ретровизорите и добро врзете ги. Кога ќе ги отстраните следното утро, надворешните ретровизори треба да бидат без мраз.

4. Зимски гуми

Шарките на вашите гуми се многу важни кога станува збор за возење во снежни услови. Подлабоките шари го подобруваат држењето и помагаат при сопирање. Иако минималната законска длабочина на шарите за сите гуми за патнички автомобили во Европа е 1,6 милиметри, побезбедно е да се заменат на минимум 2 милиметри. Зимските гуми со длабочина на шарите помала од 4 милиметри во суштина не се зимски гуми.

5. Држете растојание

Автомобилските експерти на Халфорд посочуваат да оставите доволно простор помеѓу себе и автомобилот напред. Ова е затоа што вашето растојание на сопирање е значително зголемено поради намалената влечна сила и затоа ќе ви треба повеќе време и простор за безбедно да го запрете или забавите автомобилот.

6. Возете „мазно“

Кога возите со мал притисок на педалата на гас, од клучно значење е да бидете колку што е можно повнимателни со командите на воланот. Тука спаѓаат и сопирање, управување и менување. Ненадејните и нагли движења ќе ви ги зголемат шансите за лизгање.

7. Не застанувај на рид

Ако можете да предвидите дека ќе треба да застанете на рид, почекајте на дното. Одете нагоре по угорнината ако сте сигурни дека ќе можете да го поминете целиот пат без да застанете. Причината за ова е што вашиот автомобил би можел да се бори со движење по нагорнина. Не се ни обидувајте да забрзувате по угорницата, бидејќи тоа може да доведе до губење на контролата над возилото.

8. Останете фокусирани и брзи

За брзината не се мисли на брзината на автомобилот, туку степенот на вашиот менувач. Имено, кога условите се навистина ледени, обидете се да бидете што е можно побрзи со менувачот.