Популарната детска песна за бебето ајкула, „Baby Shark“, стана првото видео на Јутјуб со 10 милијарди прегледи. Во ноември 2020 година, „Baby Shark“ стана најгледаното видео на популарната платформа за стримување, а сега ја надмина волшебната бројка од 10 милијарди прегледи.
Детската песна што ја осмисли јужнокорејската образовна фирма „Пинкфонг“, а ја изведе корејско-американската пејачка Хоуп Сегоин, дебитира во 2016 година и стана вирален хит во Азија, но до 2019 година не влезе во колективната свест на Американците.
Оттогаш е претворена во ТВ-емисија „Житарки“, програма во живо и навивачка песна на бејзбол-играчите од Вашингтон во текот на нивната сезона на освојување на светската серија. Таа во еден момент стигна дури до топ 40 на „Билборд“.
Најгледаното видео на Јутјуб покажува две вистински деца што демонстрираат танц на бебе ајкула, додека анимирана ајкула и нејзиното семејство, вклучувајќи го и дедото со мустаќи на ајкула, мирно пливаат и подоцна се обидуваат да ги фатат децата. Сепак, тие не успеваат и децата ја слават својата безбедност додека ајкулите гледаат оддалеку.