Извештајот објавен неодамна од Европската агенција за животна средина покажа која земја на Стариот Континент има најчиста вода и е најдобра дестинација за капење. Австрија се најде на врвот на листата, а потоа следуваат Малта, Грција и Хрватска.
Квалитетот на водите за капење во Европа е драстично подобрен во последните децении, а новиот извештај на Европската агенција за животна средина (ЕЕА) открива дека речиси 85 отсто од нејзините области за капење сега се оценети како „одлични“.

Годишниот извештај за водата за капење следеше речиси 22.000 копнени и крајбрежни места за капење во земјите-членки на ЕУ, Албанија и Швајцарија во 2021 година. Велика Британија, по напуштањето на ЕУ, за првпат отсуствуваше од извештајот. Австрија, која нема излез на море, позната по многуте прекрасни езера, вклучувајќи ги алпските води на езерото Ачен во Тирол и езерото Вајсензи обоено со смарагдна нијанса, е на врвот на листата, со 97,7 отсто од нејзините води прогласени за одлични.

Веднаш зад неа на врвот на листата се четирите фаворити за одмор на Медитеранот: Малта, Грција, Хрватска и Кипар. Данска и Германија се другите земји во кои девет од 10 локации и повеќе добија најдобра оцена. Португалија е на 10-то место со 88,5 отсто, додека Италија (87,9 отсто) и Шпанија (87,4 отсто) се на 12-то и 13-то место.
Француските туристички дестинации заостануваат на рангирањето, со 75,7 отсто, додека Полска е најнискорангирана со само 44,5 отсто, зад Словачка со 50 отсто и Унгарија со 60,2 отсто.

Оцената ја даде Европската агенција за животна средина во соработка со Европската комисија. Локалните и националните власти земаа примероци од водата за време на сезоната на капење и ги анализираа за типови бактерии што укажуваат на загадување на канализацијата и сточарството. Водите потоа беа означени како „одлични“, „добри“, „доволни“ или „лоши“, според стандардите на Европската Унија.