Истражувањата покажаа

Една неодамнешна студија објавена во списанието „Ај сајенс“ сугерира дека вежбањето и одржувањето на кондицијата, без фокусирање на губење на тежината, може да придонесе за подобро целокупно здравје на телото и да го намали ризикот од прерана смрт за 30 проценти, без оглед дали сте изгубиле тежина.
Многу луѓе имаат предрасуди и негативен став кон сопствениот изглед и состојба, благодарение на штетните стереотипи за губење на тежината и имиџот на телото, кои се широкораспространети во јавноста. Но новото истражување покажува дека интензивниот фокус на губење на тежината, кога станува збор за одржување на кондицијата, не само што е лош за вашето ментално здравје туку е и релативно бескорисен кога станува збор за физичкото здравје.
Истражувањето сугерира дека неутралниот пристап за лекување здравствени состојби поврзани со дебелината може да биде еднакво ефикасен како и пристапот фокусиран на слабеење. Откриено е дека вежбањето и подобрувањето на кондицијата може да го намалат ризикот од прерана смрт на дебелите мажи и жени за 30 проценти, дури и ако тие не ослабат. Ова е голема вест за движењето „Боди позитивити“, односно позитивност на телото, со кое „Пинтерест“ неодамна забрани реклами и огласи што промовираат губење на тежината.

Гледајќи ја распространетоста на обидите за губење на тежината низ целокупното општество – истражувањето спроведено на светско ниво врз над милион возрасни сугерира дека 42 проценти од општата популација сакаат да ослабат. Притоа се покажа дека случаите на дебелина се зголемиле само со зголемени обиди за слабеење од крајот на 1980-тите години.
Повторените напори за слабеење може да придонесат за зголемување на телесната тежина и несомнено се поврзани со голема распространетост на возење велосипед, што е поврзано со значителни здравствени ризици – се вели во студијата.
Истражувањето заклучува дека вежбањето е најефективниот начин за намалување на ризикот од прерана смрт. Исто така, се забележува дека наоѓањето начини за одржување физички активен начин на живот може да биде поизводливо отколку губење на тежината.