Природата е навистина фасцинантна, убава, но понекогаш опасна, за што сведочи и езерото во Танзанија. Во езерото Натрон, речиси секое животно умира, а исто така е и смртоносна оптичка илузија. Езерото Натрон се наоѓа во регионот Аруша во северниот дел на Танзанија во природната клисура Грегори Рифт. Тоа е толку посебно што привлекува сѐ повеќе фотографи, но и други љубопитни луѓе, кои сакаат да откријат зошто ова езеро се нарекува едно од најстрашните во светот. Одговорот е едноставен – иако езерото е природно, тоа претвора во камен речиси сѐ што доаѓа во контакт со водата во него. Не е фикција или продолжение на „Господарот на прстените“, туку опасна игра на природата.

Имено, кога водата испарува од ова солено езеро, се таложат големи количества сол и други минерали, поради што езерото има многу висока алкалност. Можеби мислите дека ова е истиот случај како во Мртво Море, на чија површина можете да се плови безгрижно, но во овој случај не е така. Кога истражувачите се осмелиле да ја измерат пеха-вредноста, или нивото на киселост или алкалност на водата, тие останале зачудени. Резултатите би можеле да се споредат со пеха-вредностите на амонијакот, така што веќе може да се претпостави дека водата не е за капење, уште помалку за пиење бидејќи е со пеха-вредност 10,5. За споредба, водата што ја пиеме има пеха-вредност што се движи од 7,3 до 7,5. Затоа езерото Натрон се смета за едно од најопасните, но и едно од најекстремните појави во природата.

И покрај тоа, некои живи организми можат да се најдат во ова езеро. Овие се првенствено ендемични алги и изненадувачки е фактот што одредени видови риби живеат во езерото без никакви грижи. Околу езерото, кое е длабоко само три метри, долго 57 километри и широко 22 километри и има температура од 41 Целзиусов степен, фламингата одат безгрижно. Тие не се таму случајно, но за нив повеќе од два милиони, езерото е идеално и безбедно место за размножување, што ги штити од несакани предатори, но и ова место им е супер извор на храна. Имено, езерото е богато со спирулина, алга со црвени пигменти од која се хранат.
Многу птици пропаѓаат затоа што езерото е всушност голема оптичка илузија. Имено, тоа создава кристално јасна рефлексија, па се чини дека нема ништо на местото на езерото. За време на сушните сезони, откриени се голем број жртви на езерото, па можете да најдете скаменети птици и други животни што ги измамило езерото.