Јупитер има повеќе вода отколку што очекуваа научниците

403

Новообјавените податоци на НАСА покажуваат дека водата сочинува околу 0,25 отсто во атмосферата над екваторот на планетата Јупитер. Новите податоци покажуваат многу повисоки вредности во споредба со претходните и усогласувањето на истражувањата е клучно за подобро разбирање на нашиот Сончев Систем од страна на научниците. Јупитер е првата планета што се создава во Сончевиот Систем и ги апсорбирала повеќето од гасовите и прашината испуштени од сонцето. Присутноста на водата може да им помогне на научниците во идентификување на најверодостојните теории за создавањето на планетата Јупитер.