Нега и убавина

Со своите многубројни придобивки, јогуртот е неопходен во кујните низ светот. Сепак, освен што е корисен за нашето здравје, добар е и за многу проблеми со кожата и го подобрува нејзиниот изглед.

Го подобрува тонот на кожата
Млечната киселина што се наоѓа во јогуртот ја инхибира синтезата на ензимот одговорен за производство на меланин, супстанција што ја прави кожата потемна. Затоа, јогуртот може да го подобри тонот на вашата кожа.

Служи како пилинг
Млечната киселина во јогуртот помага и при пилинг на кожата, без да предизвика иритација на кожата при отстранување на мртвите слоеви на кожата.

Ги смирува акните на лицето
Истражувањата покажуваат дека цинкот што се наоѓа во јогуртот може да ги намали акните на лицето.

Помага при лекување темни кругови околу очите
Цинкот е исто така одговорен за ослободување од дамките и лузните на лицето. Појавата на темни кругови под очите ефикасно исчезнува ако нанесете маска од јогурт.

Го одложува стареењето на кожата
Јогуртот содржи биоактивни фракции на пептиди што имаат антиоксидантни својства. Ова значи дека е многу ефикасен во борбата против слободните радикали што предизвикуваат стареење на кожата.

Смирува воспалителни процеси
Докажано е дека јогуртот ја добива битката против габичните инфекции на кожата.