Хакери украле 15 милиони долари од повеќе банки во Мексико

1269

Компјутерски хакери украле милиони долари од повеќе мексикански банки, меѓу кои и втората најголема банка во земјата Банорте, користејќи фиктивни трансакции.

Се проценува дека вкупниот износ на грабежот изнесува околу 15,4 милиони долари, односно 300 милиони мексикански пезоси. Хакерите веројатно имаше помошници меѓу вработените во банките. кои ги нападнале. Тие испраќале фиктивни налози за трансфер на пари, по што нивни соработници набрзина оделе до банките и ги повлекувале парите.