„Форбс“ објави листа на покојници кои заработуваат милиони

142

Американското списание „Форбс“ објавио листа на познати личности кои и после смртта заработуваат милиони, а на прво место се уште е пејачот Мајкл Џексон.

Џексон, кој почина пред девет години, и во 2017 година беше на прво место, а само оваа година неговата бруто заработка изнесува 400 милиони долари, најмногу од продажба на права.

На второ место е некрунисаниот крал на рок музиката Елвис Присли кој во 2018 година заработил 40 милиони долари.

На трето место е легендарниот играч на голф, Арнолд Палмер, кој заработил 35 милиони долари.

„Форбс“ наведува дека познатите личности кои не се повеќе меѓу живите вкупно заработиле 628 милиони долари, што е речиси двојно повеќе од минатата година кога заработиле 312 милиони.

На четврто место по остварени бруто приходи е авторот на серијалот за Снупи и Чарли Браун, Чарлс Шулц, кој заработил 34 милиони.

На пето место е пејачот Боб Марли, а потоа следуваат доктор Сус, Хју Хефнер, Мерлин Монро и Џон Ленон.

„Форбс“ инфомира дека податоците се однесуваат на примања од 1 октомври 2017 до 1 октомври 2018 година, и пред да се одбијат хонорарите за агенти, раководители, адвокати и извршители на имот.