„Фанк шуи“, „Плутос даутс“ и „Ју“ номинирани за „Хеми мјузик авардс“

34

Три домашни музички изведувачи се номинирани за „Хеми мјузик авардс“. Од вкупно 285 исклучителни европски таленти, меѓународното жири избра 27, меѓу кои се наоѓаат едни од најквалитетните македонски музички изведувачи – „Фанк шуи“, „Плутос даутс“ и „Ју“. Само девет од нив ќе стигнат до втората фаза, која вклучува персонализирана поддршка, обука и вмрежување, а во последната фаза три музички изведувачи ќе ја освојат оваа престижна награда.
„Хеми мјузик авардс“ е програма за таленти што бараат стручна поддршка за да им помогнат да ги пробијат границите, да достигнат нова публика и да развијат меѓународна кариера. Наградените се соло-изведувачи или бендови подготвени за извоз. Тие мора да имаат промотивен материјал на интернет, достапна музика на големите платформи за стриминг и искуство во изведување музика пред публика во живо.

Овој проект е организиран од десет организации во девет земји, а кофинансиран е од програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија. Изборот го прави меѓународно жири, составено од 27 члена експерти во индустријата, организатори на фестивалот, промотори, канцеларии за извоз, менаџери на места и музички новинари од деветте земји учеснички на наградите: Чешка, Естонија, Грција, Унгарија, Македонија, Полска, Романија, Србија и Словенија. Процесот на избор е развиен во три фази. Во првата фаза се врши прелиминарна селекција на тројца изведувачи од секоја земја. Во втората фаза се избираат девет изведувачи од сите пријавени, а во третата фаза се доделува наградата.