Тротинетите убедливо најдобри за алтернативен транспорт

101

Низ целиот свет електричните тротинети стануваат симбол на современиот градски превоз. И како што стојат работите, се чини дека трендот на користење на овој вид транспорт ќе се движи само во една насока – нагоре. Ова е поткрепено со податоците од истражувањето што покажува дека до 2024 година во светот ќе се користат 4,6 милиони изнајмени скутери, што е скок од 774.000 парчиња од 2019 година. Исто така, пандемијата натера многумина да бараат физички дистанцирани начини на транспорт, кои се поодржливи и поисплатливи од патничките возила и јавниот градски превоз.

1. Најдобар алтернативен начин на транспорт
Тротинетите во моментов се најлесниот начин на личен транспорт, тие се лесни и лесно се расклопуваат, што овозможува лесно складирање и преносливост. Тие можат да се сместат во кој било багажник од автомобил или ранец, канцеларија, училиште итн. Исто така, поради неговиот компактен дизајн и малата големина, корисниците нема да имаат проблем да поминат покрај постојка на автобус, трговски центар, градско шеталиште, некоја јавна институција, спортски центар, парк. Даваат одреден вид слобода.

2. Еколошки начин на транспорт
Електричните тротинети користат само мало количество електрична енергија и не испуштаат никакви емисии, што е подобро за квалитетот на воздухот во градовите и за белите дробови. Значи, тие се сигурен, достапен и еколошки начин на транспорт.
3. Ја намалуваат бучавата
Големите градови и мирот и тишината никогаш не одат заедно. Се покажа дека уличната бучава намалува помеѓу 30 и 40 проценти од продуктивноста на луѓето што работат. Тротинетот е најбрзиот и најтивок начин за стигнување до крајната дестинација.

4. Обезбедува мобилност за лицата со здравствени проблеми
Овој тип возило е одлична замена за автомобили за лица со попреченост што ги спречуваат да возат. Кога одењето не е изводливо, а јавниот превоз може да биде тежок поради метеж, чекање, стоење или туркање, кога возењето велосипед поради физичка енергија и кондиција не е можно поради здравјето, тротинетите доаѓаат како едно од подобрите решенија.

5. Движење на отворен простор
Тротинетот на некој начин овозможува движење на телото на отворен простор. Не е замена за вежбање, но е еден начин да се замени седиштето за автомобил со нешто малку поактивно. Иако бара одржување рамнотежа и внимателност, тротинетот се покажал како алатка што можат да ја управуваат и лица што се сметаат себеси за несмасни.

6. Мали трошоци за одржување
Електричните тротинети се исто така доста евтини за употреба во споредба со другите возила. Поевтини од возењето со јавен превоз. Деловите се евтини, нема замена на масло, филтри, нема редовен технички преглед, нема трошоци за паркирање и купување гориво.