Неговото име е Том Оулер, професионално се занимава со велосипедизам и држи два Гинисови рекорди. Она што тој го прави со својот велосипед е на работ на реалното. Оулер си постави цел да ја пронајде најекстремната планинска патека во Италија, за да го покаже своето 20-годишно искуство. Ги избра Источните Алпи, Доломитите и се качи на својот велосипед.
Не само што ги совлада терените на висина од 3.000 метри туку се бореше и со ниските температури и со други опасности. Немало простор за грешка, бидејќи тоа би значело сигурна смрт.