Судот одобри исплата од 17 милиони долари за тужителите на Харви Вајнстин

43

Американски стечаен судија го одобри барањето да им се исплатат 17 милиони долари на жртвите на сексуалните напади на осрамотениот филмски продуцент Харви Вајнстин.

Некогаш еден од најмоќните продуценти во Холивуд, 68-годишниот Вајнстин беше прогласен за виновен минатата година и сега ја издржува казната од 23 години затвор за силување и сексуален напад. Против него сведочеа 80 жени, меѓу нив и бројни познати актерки, кои го обвинија за сексуално насилство кое траело наназад со децении.

Исплатата за неговите жртви ќе дојде од ликвидацијата на компанијата „Вајнстин ко“, која покрена постапка за банкрот во 2018 година.

Судот ги отфрли приговорите од некои тужители кои сакаа жалбите да се извршуваат надвор од стечајниот суд. Судијката Мери Волрет рече дека без спогодба, тужителите ќе добијат „минимално, ако воопшто постои, закрепнување“.

„Вајнстин ко“ беше формирано како независно филмско студио, а озлогласениот холивудски магнат е еден од неговите коосновачи.

Компанијата пропадна кон крајот на 2017 година, по тврдењата за недолично однесување и сексуални напади на Вајнстин, кој беше осуден за сексуален напад врз поранешна асистентка за продукција и силување на актерка.