Стогодишната желка Диего се врати на Галапагос

144

Диего, стогодишната желка од архипелагот Галапагос, кој придонесе за опстанокот на својот животински вид, замина во заслужена пензија и се врати дома. Тој беше во притвор на копното, откако останаа само 14 живи џиновски желки (12 женки и двајца мажјаци). Тогаш тој и уште еден мажјак станаа дел од проектот за зголемување на нивната популација, која денес опфаќа 2.300 џиновски желки. Проектот почнал во 1960-тите години на минатиот век.
Сега Диего е вратен на островот Еспањола, дел од архипелагот Галапагос, оддалечен 906 километри од еквадорскиот брег.