Станал милионер откако метеорит му паднал во куќата

98

Џошуа Хутагалунг (33) од Северна Суматра станал милионер благодарејќи на тоа што метеорит буквално му паднал во куќата. Тој работел во дворот кога метеорит му го пробил покривот и паднал во неговата дневна соба.
– Кога го кренав каменот уште беше топол. Звукот беше силен и сѐ во куќата се затресе. Метеоритот направи дупка на покривот – изјавил Џошуа за локалните медиуми.
Вселенската карпа е тешка 2,1 килограми, а се проценува дека е стара 4,5 милијарди години. Станува збор за ЦМ1/2 јаглероден хондрит, кој е исклучително редок и вреди околу 1,4 милион фунти. За него Џошуа добил износ еднаков на 30-годишна плата. Тој ќе донира дел од парите за изградба на црква во својата заедница.

– Отсекогаш сакав да имам ќеркичка и се надевам дека ова е знак оти тоа и ќе се случи – изјавил Џошуа за таблоидот „Сан“.
Уште три фрагменти од метеоритот, официјално наречен Коланг, биле пронајдени во близина, а едниот дел бил оддалечен три километри од куќата на Џошуа. Лунарниот и планетарен институт во Тексас, САД, проценил дека вкупната тежина на метеоритот изнесувала 2,5 килограми. Метеоритот го купил Џеј Питек, лекар и колекционер на метеорити од Индијанаполис.