Со технологија за препознавање лица идентификувале бегалец на преполн концерт

584

Полицијата уапсила бегалец во југоисточна Кина со помош на технологија за препознавање лица, која го издвоила човекот од маса од 50 илјади луѓе на поп-концерт.

Триесетгодишниот бегалец бил баран поради финасиски проневери, а на настапот на поп-ѕвездата Џеки Ченг, тој заминал со сопругата и пријателите мислејќи дека е безбеден во преполната сала.

Тој изјавил дека никогаш не би дошол на концерт доколку знаел дека има шанса да го препознаат.

– Имаше престрашен израз на лицето – рекол полицаецот што учествувал во апсењето на бегалецот.

Кина води во имплементацијата на технологијата за препознавање лица за различни употреби, вклучувајќи и спроведување на законот.

Минатата година Си-ен-ен пренесе вест за паркот во Пекинг во кој имало инсталирано технологија за препознавање лица, со цел властите да се борат против неконтролираното трошење тоалетна-хартија. Едно лице може да употреби само одредена количина хартија, а во случај да му треба повеќе мора да почека девет минути.