„Смитсонијан“ започнува разговор за расата

69

Додека во повеќе градови во САД сѐ уште се организираат протести против расната неправда и полициското насилство, националниот музеј „Смитсонијан“ за африканско-американската историја и култура, деновиве започна нов интернет-портал за проширување на разговорот на нацијата за расата. Порталот, наречен „Зборувајќи за раса“, обезбедува видеа, вежби за играње улоги, научни написи, одговори на прашања и повеќе од 100 други мултимедијални ресурси што навлегуваат во темите на расизмот, расниот идентитет и длабоките начини на кои тие го обликуваат општеството.

Од музејот на Вашингтон велат дека серијата неодамнешни расно базирани инциденти, вклучувајќи и полициски акции што резултирале со смрт на Џорџ Флојд во Минеаполис и Бреона Тејлор во Луисвил, Кентаки, како и резултирајќи со урбаните протести, поттикнале да се забрза датумот за објавување на порталот.
– Со објавување на новиот портал, музејот има цел да им помогне на поединците и заедниците да развиваат конструктивни дискусии за една од најпредизвикувачките теми на нацијата: расизмот и неговото корозивно влијание – се вели во изјавата на институцијата.
Од отворањето на музејот во 2016 година, најчесто поставувано прашање е како да се зборува за расата, особено со деца.

– Ние препознаваме колку е тешко да се започне тој разговор. Но во нација што сè уште се бори со наследството на ропството, законите на Џим Кроу и белата надмоќност, ние мора да ги водиме овие тешки разговори доколку имаме надеж да ја свртиме страницата и ја лекуваме раната. Овој нов портал е чекор во таа насока – вели Спенсер Кру, привремен директор на музејот.
Лидерот на „Смитсонијан“, Лони Г. Банч, вели дека неодамнешното смртоносно насилство врз Црнците направило „да се чувствуваме деморализирани и вознемирени, потресени и лути“
– Ние сè уште сме нација предводена од нееднаквост и расната поделеност. Состојбата на нашата демократија е кревка и несигурна – вели Бунч.