Сара Џесика-Паркер вовлечена во расправата за името

1279

Поради расправии за името на Македонија, холивудската актерка ги забрани коментарите на нејзината објава на Инстаграм во која го пофали документарниот филм „Медена земја“.

Таа напиша дека филмот доаѓа од Република Македонија, што предизвика лавина коментари дека земјата повеќе не се вика така и дека сега името ѝ е Република Северна Македонија.

Откако го тргна Република Македонија од постот, Џесика-Паркер напиша дека не зазема политичка страна и дека била само недоволно информирана, односно оти нејзината поента била филмот да стигне до што поголема публика.

View this post on Instagram

"Honeyland" The astonishing, visually breathtaking, intimate yet epic story of beekeeper Hatidze Muratova. A woman I shall never forget. There is a reason this film is collecting every documentary prize and award. Congratulations to the filmmakers @ljubomirstefanov and @tamarakotevska and thank you for allowing us to travel with you. I will follow you both anywhere. Currently playing in NYC @quadcinema. Check your local listings and I feel certain it will be among the greats nominated for an Oscar and available for wider release or streaming. X, SJ Edited by me. There is much discussion about this post. More specifically choice of country name and what I gleaned from all the interviews and reviews I read after seeing this extraordinary film. My point was to direct as many audiences that I could to this story and exceptional documentary. I take no political position as I feel ill informed and not equipped. I will make it my business to learn more. In turn I hope all will make it their business to be an audience for "Honeyland"

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker) on

– Имаше многу дискусии за објавата. Поголем дел од нив за името на државата и за она што успеав да го исчепкам од сите интервјуа и оцени што ги прочитав за овој извонреден филм. Поентата ми беше да насочам што повеќе публика за оваа приказна и исклучителен документарен филм. Не заземам политичка страна – пишува актерката.

Поголем дел од коментарите беа со објаснување дека земјата го сменила името во Северна Македонија и дека по распаѓањето на Југославија во 1991 година, договорот од Преспа е конечен договор за името меѓу Грција и Северна Македонија, под покровителство на Обединетите нации.

Актерката им одговорила дека ѝ е многу жал и дека по грешка напишала Република Македонија.