Пацифичката островска држава Самоа и делови од Кирибати беа првите во светот што влегоа во 2021 година.

Двете земји се отсечени од светот поради пандемијата на ковид-19, поради што ни прославите не беа вообичаени.

Покрај тоа, има проблеми и во овој дел од светот поради зголемувањето на нивото на морето како резултат на климатските промени.

Самоа и Кирибати во моментов се затворени за туристи, а немаше ниту огномет на полноќ по локално време.