Руски археолози открија подземно казино од 17 век, илустрација на игра објавена во изданието „Книга за игри“ (Libro de los juegos).
За време на строгата забрана за коцкање наметната од државата, во текот на 17 век, коцкарите во Русија пронаоѓале креативни начини за избегнување казна, покажува новото откритие на руските истражувачи.

Царот Алексеј, кој владеел од 1645 до 1676 година, ги забранил игрите со карти и другите форми на коцкање, а казната била каменување или отсекување на ушите на играчите.

Поради тоа, љубителите на игри морале да смислуваат сложени трикови за да не бидат фатени на дело. Еден таков неортодоксен метод на игра археолозите пронашле во регионот Псков, на околу 620 километри западно од Москва.
Тие пронашле дрвена клупа на која е врежан „Алкерк“, игра на табла слична на шахот, што исто така била забранета. Во случај на пребарување во тогашното подземно казино, играчите би можеле брзо да ја скријат играта со тоа што едноставно седеле на клупата или ја покривале со крпа.

– Поради фактот што коцкањето тогаш било забрането и строго казниво, играчите морале да смислуваат различни начини за да ја скријат својата зависност – велат археолозите.

Од рускиот регионален археолошки центар, потсетуваат дека пронашле многубројни делови од оваа игра минатата година. Според нивните истражувања, ова казино работело во втората половина на 17 век.

Стратешката игра „Алкерк“ или позната уште како „Киркат“, всушност е игра на табла за која се смета дека потекнува од Блискиот Исток. Играта се појавува во книжевноста дури во 10 век кога арапскиот автор Абу ал Фарај ал Исфахани ја спомнува без да ги открие нејзините правила. Дури во 13 век, правилата на играта ги открива Алфонсо Екс од Кастиља во своето дело „Книга за игри“.