Родното Крушево ќе го одбележи роденденот на Тоше Проески

136

Родното Крушево се подготвува за одбележување на роденденот на Тоше Проески, нашата најголема музичка ѕвезда, со пригодна програма што ќе се одржи во спомен-куќата „Тодор Проески“, на 25 јануари, со почеток во 12 часот.

И овој 25 јануари ќе биде во знакот на реченицата „Тоше има само ден на раѓање“, велат организаторите. Во рамките на овој ден ќе се одржат неколку ликовни изложби, а во официјалната програма настапува „Уникат бенд“, како и Сара Ристеска, придружена од Габриела Аврамоска. Свои точки во спомен на Тоше ќе имаат и учениците од СОУ „Наум Наумовски-Борче“ и ООУ „Никола Карев“.

На одбележувањето на денот на раѓањето на Тоше Проески ќе се обратат претседателот на Советот на општината Крушево, Тома Петроски, и директорката на спомен-куќата „Тодор Проески“, Елена Мирчевска, кои и со полагање цвеќе ќе му оддадат почит на својот сограѓанин, кој трагично го загуби животот на 16 октомври 2006 година.

Исто така, и годинава на 25 јануари традиционално ќе се одржи и крводарителна акција. Според најавите и обожавателите на Тоше од целиот регион, со низа активности ќе се одбележи денот на неговото раѓање. Инаку, веќе почнаа градежните активности за обновување на вечното почивалиште на Проески на Гумење.