Бикините се парче облека на кое најмногу се радуваме во текот на летото, а единствена задача ни е да ги следиме трендовите на сезоната и да ги приспособиме на нашата градба на телото. Иако е тешко да се замисли периодот кога бикините предизвикувале спротивставени реакции, дводелниот костим за капење помина долг пат до формата во која денес го познаваме. Негов творец е Луи Риард, кој дошол на идеја во текот на 1940-тите години, иако постојат докази дека пронајдокот постоел многу порано.
Долго време, оскудната женска облека за на плажа се гледала со сомнеж, па жените носеле долги фустани, кои го покриваат целото тело. Според тоа, не е изненадувачки што пливачката Анет Келерман била уапсена во 1907 година поради нејзиниот костим за капење, што потсетува на денешните едноделни костуми. Овој настан предизвикал вистински скандал, а таа подоцна го препливала Суецкиот Канал. За среќа, децениите што следуваа донесоа ослободување од наметнатите стандарди, а дамите ја искористија можноста да се капат и да се сончаат во модели на весели бои и дизајни, со цел актерките Рита Хејворт и Ава Гарднер да ги подигнат стандардите на женственоста. Меѓутоа, тоа не траеше долго, бидејќи во текот на 50-тите години на минатиот век, црквата се погрижи да бидат исфрлени бикините од плажите, сè додека светлата на Холивуд не го сторија своето.
Средината на минатиот век го обележа пресвртот и навлегувањето на бикините на големите екрани, а сите се сеќаваме на кадрите на Брижит Бардо во филмот „И Бог… ја создаде жената“, како и на Урсула Андрес во филмот за Џејмс Бонд „Доктор Но“. Подоцна, сѐ одите чекор подалеку, па преовладуваа попредизвикувачките кроеви, кои го заменуваа долниот дел со високиот струк, а животинскиот принт стана вистинско откритие кога станува збор за сексапилот. Во текот на 1990-тите години, во тренд беа горни делови со прерамки и длабоко исечените долни делови, што опстојува и до денес. Секако тука се и светлите бои, во стилот на серијата „Чувари на плажата“.