Во едно мало село на западот на земјата, наречено Чамарел, постои надреален геолошки феномен што успеа да ги надмине сите други природни убавини на оваа земја

Еден геолошки феномен со својата необичност успеа да ги надмине сите природни убавини на Маврициус. Во недопрената зелена оаза, сместена е мала пустина, чиј песок се излева во неверојатни бои. Маврициус има една необична коинциденција: една од неговите најпознати туристички атракции е мошне слична на нејзиното знаме. Знамето на Маврициус се состои од само четири бои поставени хоризонтално една над друга: црвена, сина, жолта и зелена. Боите и шаренилото се исто така главната одлика на најпопуларното место на Маврициус. Во едно мало село на западот на земјата, наречено Чамарел, постои надреален геолошки феномен што успеа да ги надмине сите други природни убавини на оваа земја. Има мала пустина чиј песок е обоен во неверојатни бои – црвена, кафеава, виолетова, розова, зелена, сина и жолта, нежно мешани едни во други.

Туристите ги опишуваат овие песочни дини како психоделични, а ние мора да се согласиме со нив. Неверојатни бои што нежно се влеваат едни во други се резултат на вулканска активност. За нив се верува дека се формирани како резултат на ладење на вулканска прашина и карпи на различни температури, како и мешање со минерали. Сепак, една мистерија останува нерешена – како самиот песок се групира по боја? Феноменот е откриен неодамна, во 1960-тите години на 20 век, кога му беше дадено неофицијалното име – земја на седум бои. Од откритието до денес, тој остана една од најпопуларните атракции на Маврициус, иако има силна конкуренција од рајските плажи и прекрасната природа. За среќа на песокот и за жал на туристите, не можете да одите по него. Тој е опкружен со заштитна ограда што го обезбедува неговиот мир. Можете да му се восхитувате одблизу и да фотографирате – и тоа е доволно. На крајот на краиштата, каде на друго место можете да најдете нешто слично? Тоа не е сè – во областа на шарениот песочник има егзотичен парк од недопрена природа. Во морето на зеленилото се наоѓа бездна, низ која паѓаат импресивни водопади. Патеки со вкупна должина од 60 километри се протегаат по целиот парк, а по прошетка можете да се опуштите во локалната дестиларница за рум.