Промоции, проекции, свирки на „МКЦ за Скопје“

158

Мултимедијалниот културен настан „МКЦ за Скопје“, што традиционално се одржува на 26 јули, оваа година ќе се одржи во паркот на Младинскиот културен центар. Настанот е бесплатен, програмата ќе започне во 18.30 часот со детските работилници на уметникот Доротеј Нешовски и на писателката Билјана Црвенковска.

Следуваат слушачки промоции на компилациите „Колку гласно морам да викнам за да ме чујат?” и „Има ли забава“, избор од песните што го обележаа новиот бран во Македонија од 1981 до 1985 г. Издавач е „Корпус деликти рекордс“, а автор Тошо Филиповски.

Тој ќе го промовира и првиот том на неговата книга „Македонска дискографија – винили“ (1958-2019 г.), која ќе може да се купи по промотивна цена. Опфатени се 333 винилни изданија на околу 480 страници во боја. Промотори на монографијата ќе бидат Бранка Костиќ-Марковиќ и Ѕвездан Георгиевски.

По промоциите, во 21.45 часот, ќе започне музичката програма што ќе ја исполнат „Светлост“, „Јордан Костов трио“ и „Роботек“. Настанот ќе заврши со кино на трева – „Ослободување на Скопје“ во режија на Раде и Данило Шербеџија.