Промовиран македонски електричен автомобил ЗАС Г20

6588
фото Игор Бансколиев

Група етузијасти од Скопје, здружени во ББ Класик Карс, денеска промовираа македонски електричен автомобил наречен ЗАС Г20.

Станува збор за реставрирано „фиќо“, во кое е вграден електричен мотор, батерии и сета останата опрема потребна за конверзија на бензинскиот во електричен погон.

Возилото е придвижено од 20 киловатен мотор, има нулта емисија на јаглерод диоксид, а со едно полнење на батериите може да помине до 150 километри, во зависност од начинот на возење. Максималната брзина му е ограничена на 130 километри на час.

Батериите се полнат за три до три и пол часови на домашен мрежен приклучок, додека на брз еднонасочен полнач полнењето одзема 15 минути.

– Со своите карактеристики и квалитет ЗАС со ништо не заостанува зад светски реномираните производители на мали електрични автомобили – вели Ален Јегени од ББ Класик Карс, при тоа додавајќи дека станува збор за поевтин автомобил од оваа класа. С.Т.