И ако не работите во пекарница, може да научите како да го проверите квалитетот на лебот како вистински пекар. Со овој водич, ќе ги препознаете шесте најважни карактеристики што ги има секоја одлична векна леб.
Кора: леб без убава крцкава кора не вреди за вашето време. Кората на добриот леб има повеќе нијанси, од златнокафеава до светлозлатна.
Воздушеста текстура: свежиот леб внатре треба да има воздушни меурчиња со различна големина.

Сјајна внатрешност: квалитетниот леб има благо сјајна внатрешна површина. Покрај тоа, кога ќе се притисне, ќе се врати во првобитната состојба.
Арома: добриот леб, покрај неговиот вкус, има мирис што треба да се почувствува уште пред да се испече.

Изглед: добриот надворешен изглед или глазурата се еден од показателите за квалитетот. Формата, обликот, волуменот, глазурата, сево ова го прави лебот квалитетен.
Лесно се сече: сечењето е скоро како уметност, па ако сакате рустикален леб, ќе дозволите самиот да се отвори.