Постхумно рехабилитиран боксерот што беше инспирација за ликот на Аполо Крид во „Роки“

547

Американскиот претседател Доналд Трамп постхумно го рехабилитираше поранешниот шампион во тешка категорија, боксерот Џек Џонсон, кој пред повеќе од еден век е осуден по тогашните закони со кои биле дискриминирани Афроамериканците.

Претседателот на САД пред еден месец најави дека размислува за рехабилитацијата на Џонсон, а случајот му го посочил познатиот холивудски актер Силвестер Сталоне. Според Сталоне, поранешниот шампион во тешка категорија бил инспирација за ликот на Аполо Крид во филмовите „Роки“.

– Мислам дека Џек Џонсон е личност вредна за помилување. Сакаме да исправиме една историска неправда, изјави Трамп при потпишувањето на рехабилитацијата на која присуствуваше и Сталоне, како и поранешниот шампион во тешка категорија Ленокс Луис.

Џонсон е осуден во 1912 година поради врска со бела жена, по што неговата успешна кариера почнува да пропаѓа. Животот го завршува трагично во 1946 година во сообраќајна несреќа.