Животни

Сопствениците на кучиња понекогаш несвесно ги изложуваат своите миленици на работи што не им се допаѓаат. На пример, не треба секогаш да го сметате за добар знак тоа што кучето ги затвора очите кога ќе го потчукнете по главата. Тоа не е знак дека ужива во моментот, веројатно ги затвора очите за да се заштити. Во повеќето случаи вашето куче ќе „молчи“ за овој вид иритација или ќе се обиде да испрати дискретни сигнали за неподготвеност преку говорот на телото. За жал, многумина од нас не го забележуваат тоа. Но експертите за заштита на животните сметаат дека сопствениците треба да обрнат внимание на ваквите знаци на можен стрес.
Дување во носот или во ушите на кучето: на сопствениците на кучиња понекогаш им е забавно да дуваат во муцката на кучето за да видат симпатични изрази. Но тие се чувствуваат непријатно од ова чудно однесување и почнуваат да се повлекуваат и да ја избегнуваат вашата близина.
Гледање без трепкање: ова е заканувачко однесување за кучето, кое го доживува како обид да се наметне доминација. Подобро е да избегнувате да го гледате во очи
Прегратки: можеби ова изгледа како израз на љубов, но во практика значи ограничување на слободата на движење за кучето. Тие често се проѕеваат, ја лижат нивната муцка или ги туркаат ушите назад за да покажат дека се под стрес кога ги стискате.
Исклучоци во однесувањето: кучињата ценат јасни правила и не разбираат исклучоци. На пример, ако никогаш не ги пуштате на каучот, но го направите тоа кога сте болни – ги збунувате. Конзистентноста е важна.
Шетање по истиот пат: ова станува досадно за кучето, особено ако не смее да застане и да душка наоколу. Многу е подобро да се истражуваат нови патеки за пешачење и да се вклучат мали игри што учат на послушност и вештини.