Пети Џенкинс, која го режираше филмот „Вондер Воман“, изјави дека нема да работи со студиото „Марвел“, бидејќи нивните шефови премногу сакале да контролираат, пренесе „Индипендент“.
Режисерката беше ангажирана да го режира продолжението на „Тор – Темниот свет“, кое беше објавено во 2011 година, но се повлече од функцијата пред да го преземе Алан Тејлор.
Зборувајќи за нејзината одлука во новото интервју, Џенкинс вели дека, иако таа нема ништо против луѓето што работат за Марвел, таа има проблем со тоа што „тие сакаат целосна контрола врз нивните филмови“.

– Директорот е под контрола. Да, тоа може да се случи. Но понатаму, веднаш се покажува ако режисерот не може да го наметне своето/нејзиното видување. Кога тоа е случај, добивам впечаток дека овие луѓе прават различна работа од мене – изјави таа за францускиот магазин „Премиер“.
Џенкинс исто така откри дека ја отфрлила шансата да го режира филмот „Лига на правдата“. Таа ги отфрлила ваквите филмови поради фактот што имало „премногу ликови“.

– Со „Вондер Воман 1984“ мислам дека го направив токму она што го посакував. Сè што му треба на еден филм со суперхерој ми доаѓа природно. Јас сакам да снимам одлични акциони сцени. Навистина уживам во тоа – истакнува Џенкинс.