Откриена птица стара 46.000 години

204

Замрзната птица беше откриена во североисточниот дел на Сибир од страна на локални истражувачи на фосилни коски. Радиокарбонското истражување покажува дека птицата живеела пред 46.000 години, а генетската анализа посочува дека е предок на два вида, кои денес живеат во северна Русија и во монголските степи.