Првиот подземен хотел отворен во Шангај

261

Во Шангај е изграден хотел во длабока дупка од некогашен рудник. Хотелот „Интернешнл Шангај Вондерленд“ има 18 ката, од кои 16 се под земја.

Реализацијата на проектот почна во 2006 година, но неговото завршување е одложувано повеќе пати, најмногу поради техничките работи, како што се строгите прописи во врска со заштитата од земјотреси, како и одржувањето на нивото на водата.

– Можевме да го напуштиме рудникот, не не го сторивме тоа. Го претворивме во скапоценост, наведе Су Шитан, потпретседателот на градежната група „Шимао“.

Цената за ноќевање во хотелот ќе се движи од 530 до 860 долари.