Остатоци од 58 бродови пронајдени во водите на Егејското Море

371

Остатоци од 58 потопени бродови со многу антиквитети биле пронајдени од страна на грчките археолози во водите на Егејското Море.

Како што јавуваат грчките медиуми, бродските остатоци се пронајдени во близина на островите Фурни и датираат од различни временски периоди, од грчки, римски и византиски.

Подводните истражувања ги спроведе меѓународен тим кој во 2015 година прво пронајде остатоци од 25 бродови, подоцна оваа бројка се искачи на 58, а археолозите веруваат дека на дното од морето се уште има други кои не се откриени.

Во остатоците има најмногу амфори, кои во тоа време се користеле за транспорт на вино, масло или мед.

Според археолозите, оваа голема подводна гробница на бродови се должи на немирното море и каменестиот брег во овој дел на Егејското Море.