Оскаровската церемонија за 2021 година се одложува

99

Академијата за филмска уметност и наука одлучи да ја одложи оскаровската церемонија за 2021 година за два месеца. Откако пандемијата на коронавирусот нанесе удар врз целата филмска индустрија и поголемиот дел на новите филмски изданија, се донесе одлука доделувањето на наградите да се случи на 25 април.

– Повеќе од еден век, филмовите играат важна улога во инспирацијата и забавата и утехата во нашите најмрачни мигови. И оваа година исто така. Нашата надеж, со продолжувањето на периодот на квалификации и одложувањето на датумот за доделување на наградите, е да обезбедиме флексибилност за филмските креатори за да ги завршат и да ги објават своите филмови без да бидат казнети за нешто што не може да го контролира никој – велат претседателот на Академијата, Дејвид Рубин, и главниот извршен директор, Зора Хадсон.

Кери Бурк, директорката на „АБЦ ентертејнмент“, откри дека се надева дека ќе ја направи церемонијата „безбеден настан за прослава“ за време на оваа „неоткриена територија“. Веќе долго презакажуваното отворање на музејот на Академијата, повторно ќе се премести од декември до април. Проектираната цена на музејот се проценува на околу 482 милиони американски долари.

– Со досега невидената и погубна пандемија што се случува низ целиот свет и нашата посветеност, пред сѐ, и на здравјето и безбедноста на нашите посетители и вработени, ја донесовме тешката одлука да почекаме уште неколку месеци пред да ги отвориме нашите врати – вели директорот на музејот Бил Крамер.