Зошто луѓето се однесуваат како што се однесуваат? Психолозите го поставуваа ова прашање отсекогаш. За да ги откријат најскриените аспекти на човечката личност, тие спроведоа многу трогателни, имагинативни, сурови и шокантни експерименти.
Голем дел од знаењето што го имаме денес за човечкиот ум доаѓа од психолошки експерименти спроведени во текот на минатиот век. Од парадигмата на Еш до експериментот во затворот во Стенфорд, психолозите помогнаа на различни начини да соберат нови информации и да обезбедат увид во човековото размислување и однесување.

1. Виолинист во метро

Дали често застанувате да уживате во убавината околу вас? Судејќи според експериментот спроведен во 2007 година, најверојатно, не. Светски познатиот виолинист Џош Бел се појавил како уличен музичар во метрото во Вашингтон за да види колку луѓе ќе застанат да го слушаат.
И покрај фактот што свирел на рачно изработена виолина од 3,5 милиони американски долари и имал распродадени концерти во Бостон (просечната цена на билетот е 100 долари), многу малку луѓе застанале да го слушаат неговиот извонреден настап. Тој ден заработил само 32 долари.

2. Пијано-скали

Иницијативата на „Фолксваген“ наречена „Теорија на забава“ се обиде да докаже дека човековото однесување може да се смени со претворање на секојдневните активности во забава.
Во неодамнешниот експеримент, тие поставија музички пијано-скали на една локација во Стокхолм. Тие сакаа да видат дали луѓето ќе бидат подготвени да изберат поздрава опција наместо ескалаторите во шведското метро. На тој ден, 66 проценти повеќе луѓе избраа да чекорат на пијаното, што докажува дека забавата е најдобриот начин да ги натерате луѓето да го променат своето однесување.

3. Милграмов експеримент

Луѓето се учат да ги слушаат упатствата дадени од авторитарна фигура од најраните денови на нивниот живот. Експеримент спроведен во 1961 година „под диригентската палка“ на Стенли Милграм, психолог од универзитетот „Јејл“, ја мерел волјата за покорување на авторитарна фигура давајќи им на луѓето инструкции да извршуваат дела што се спротивни на нивните морални принципи. На учесниците им беше кажано да ја играат улогата на „учител“ и да применат електрични удари на „ученикот“, кој наводно се наоѓа во друга просторија, секој пат одговарајќи неправилно на прашање. Во реалноста, никој не добил електрошокови. Наместо тоа, Милграм пуштал звучна снимка на која се слушало како студентот доживува голема болка. Многу учесници го продолжувале експериментот кога авторитарна фигура им давала наредби. Слични експерименти беа спроведени по оригиналот и обезбедија речиси идентични резултати, што укажува на тоа дека луѓето се подготвени да одат против нивната совест ако тоа го нареди нивниот авторитет.

4. Ефект на набљудувач

Психолошкиот феномен наречен набљудувачки ефект наведува дека луѓето повеќе сакаат да му помогнат некому ако има малку или нема сведоци. Научниците ова го нарекуваат дифузија на одговорност. Ефектот на набљудувачите неодамна беше тестиран на прометната улица во Лондон и се покажа дека социјалниот статус игра улога во тоа дали некое лице ќе добие помош, но повеќето луѓе сепак го продолжуваат патот без запирање.

5. Експеримент на усогласеност на Еш

Парадигмата на Еш е уште еден познат пример за искушението да се согласиме во групни ситуации. Оваа серија експерименти спроведени во 1950-тите години на минатиот век става лице во просторија полна со актери. Лицето што го спроведува експериментот зема слика со три броја од обележаната линија и ја прашува секоја личност во собата да каже која линија е најдолга. Актерите намерно избираат погрешна линија за да видат дали лицето што се тестира ќе одговори искрено или едноставно ќе избере групен одговор. Резултатите уште еднаш покажаа дека луѓето имаат тенденција да се согласуваат во групни ситуации.

6. Затворски експеримент во Стенфорд

Сметан за еден од најмалку етичките психолошки експерименти на сите времиња, експериментот во затвор во Стенфорд ги проучувал психолошките ефекти што може да ги има затворската средина врз однесувањето. Во 1971 година беше направена имитација на затвор во подрумот на зградата за психологија на универзитетот „Стенфорд“, а 24 машки студенти беа случајно избрани за да играат улога на затвореник или на стражар две недели.
Студентите премногу се приспособуваа на своите улоги, стануваа агресивни до степен на нанесување психолошка траума и тортура. Дури и професорот по психологија Филип Зимбардо, кој го надгледуваше експериментот, подлегна на неговите ефекти дозволувајќи да продолжи злоупотребата. Експериментот беше запрен по само шест дена поради неговиот интензитет, но покажа дека ситуациите можат да предизвикаат одредени однесувања, и покрај природните склоности на поединците.

7. Малиот Алберт

Овој експеримент е човечки еквивалент на кучето на Павлов. Веројатно едно од најнеетичките психолошки истражувања на сите времиња, овој експеримент беше спроведен во 1920 година под водство на Џон Б. Вотсон и неговата партнерка Розали Рајнер на универзитетот „Џон Хопкинс“, за да се развие деветмесечно момче со ирационални стравови. Вотсон почна со поставување бел глушец пред бебето, кое на почетокот не покажа страв.
Потоа ќе направеше силен звук удирајќи со чекан во челичната шипка секогаш кога Алберт ќе го допреше глувчето. По некое време, момчето започнало да плаче и покажувало знаци на страв секогаш кога глувчето ќе се појави во собата. Вотсон, исто така, создаде слични условени рефлекси со други вообичаени животни и предмети, сè додека Алберт не почнал да се плаши од сите нив, докажувајќи дека класичното уредување работи на луѓето.

Експеримент на исчезнато дете

Луѓето често не ги забележуваат работите што ги опкружуваат, што е идеја што беше тестирана за време на експериментот на исчезнато дете. На вратата од сообраќајната продавница е залепен постер со информации и слика на „исчезнатото дете“. Некои луѓе застанале да го простудираат постерот, додека други само го погледнале или воопшто не го погледнале. Заедничко за сите луѓе е што тие целосно го превидувале фактот дека момчето од постерот се наоѓа пред продавницата. Овој експеримент покажува дека луѓето имаат навика да превидуваат многу работи околу нив.