Во годината што бележи температурни рекорди, Обединетите Арапски Емирати се свртуваат кон технологијата за борба против топлината.
Според извештајот на „Бизнис инсајдер“, научниците во Дубаи користат специјален метод за да „создадат“ дожд, бидејќи температурите достигнуваат 48 степени. Тоа се, всушност, дронови што летаат во облаците, каде што изведуваат „пуштање електрична енергија“ за да го поттикнат дождот. Ова ја намалува температурата и во исто време обезбедува вода. Техниката е дизајнирана да го зголеми количеството дожд, а проектот вреди 15 милиони долари. Научниците од Универзитетот во Рединг во Обединетото Кралство создадоа специјална технологија за создавање дожд за Дубаи, која е дизајнирана да ја искористи предноста на големата облачност и покрај која инаку нема многу дожд.

Процесот користи беспилотно летало слично на воен дрон, кој емитува импулси на електрична енергија во облаците за да добие капки вода во облаците што се држат заедно. Кога капките стануваат доволно големи, тие паѓаат во форма на дожд. Сличен процес беше спроведен успешно уште во 1923 година во Охајо, благодарение на професорот В.Д. Банкрофт од универзитетот „Корнел“, кој полета во облаците и користеше разни хемиски соединенија за да „произведе“ дожд. Еден контроверзен факт е дека тоа е практично „кражба“ на дожд од други региони. Овој процес не создава дожд во вистинска смисла на зборот, туку промовира формирање капки над одреден регион што инаку би се создале на друго место. Ова значи дека ако врне дожд над Дубаи, нема да падне на околните области.

Обединетите Арапски Емирати бараат начини да го искористат дождот што паѓа на земја, наместо да испари назад во сувата атмосфера. Пред да користат беспилотни летала, Обединетите Арапски Емирати фрлаа сол за да врне.
Институтот „Макс Планк“ неодамна предупреди дека големи делови од Блискиот Исток би можеле да станат ненаселиви поради климатските промени до 2050 година. Во Обединетите Арапски Емирати годишно паѓа помалку од 10 сантиметри дожд.