НЛО-архивата на ЦИА стана достапна преку „Црниот трезор“

122

Централната агенција за разузнавање (ЦИА) објави голема архива со документи за неидентификувани летачки објекти (НЛО) на Интернет. Документите се целосно достапни за преземање и читање, пренесува „Њузвик“. 

Објавената архива состои документирани податоци кои американските власти ги нарекуваат „Неидентификувани воздушни феномени“, а податоците датираат назад до 80-тите години на минатиот век. Иако ЦИА тврди дека се работи за целосната колекција за оваа контроверзна тема, дали тоа е веродостоен податок останува допрва да се докаже.

Документите беа објавени од веб-страницата „Црниот трезор“ (The Black Vault), која го користи Законот за слобода на информации за да добие декласифицирани владини документи. 

– ЦИА ја има најголемата колекција од документи за НЛО-а, и конечно успеавме да дојдеме до неа по години поминати со испраќање формални барања. Иако тие тврдат дека ова е „финална и целосна“ архива од документи на оваа тема, истрагата ќе покаже дали има некои документи кои агенцијата сѐ уште ги чува во тајност – вели Џон Гринвалд помладиот, креаторот на „Црниот трезор“. 

Благодарение на Гринвалд, јавноста и ентузијастите за НЛО-а можат бесплатно да ги преземаат или читаат документите. Оваа архива е посебна и одделена од извештајот за НЛО-а што го составуваат федералните агенции под Законот за овластување за разузнавање, кој се очекува да биде објавен во наредните шест месеци. 

– Архивата е достапна на страницата од минатата среда, а оттогаш илјадници луѓе ги преземаа документите. Иако некои од нив не се во најдобра состојба, горд сум на мојот успех – вели Гринвалд помладиот.