Како дејствуваат парабените, сулфатите и силиконите врз косата?

Oсновата на соодветна грижа за косата е изборот на соодветен шампон, особено оние што не содржат сулфати, парабени и силикони. Сулфатите се активни супстанции добиени врз основа на минерални соли што содржат сулфур, затоа е доволно малку шампон со сулфат за да ги измиете сите нечистотии од вашата коса. Сепак, покрај нечистотиите, тие исто така ги отстрануваат природните масла, пептиди и протеини од косата, што ја прави сува и безживотна, краевите се оштетуваат побрзо и може да се појави првут.
Парабените се хемикалии што се наоѓаат во многу козметички производи, без разлика дали имаат сапун и се користат за миење или не. Нивната улога не е да мијат, туку да ги зачувуваат и да го спречуваат растот на бактериите во козметичките производи, овозможувајќи им да траат подолго.
Силиконите создаваат водоотпорен слој на косата, што ја прави свиленкаста, мека, лесна за чешлање и сјајна. Сепак, овој слој ги спречува сите добри супстанции од маските и балсамите што ја обновуваат и хидрираат косата да навлезат во косата. На овој начин, откако ќе го користите шампонот со силикони, на почетокот ќе изгледа дека имаат одличен ефект, но со текот на времето ќе ја оштетат и исушат вашата коса.