Честопати не сме свесни дека има места на Земјата каде што човечкото стапало сè уште не стапнало и кои, најверојатно, сè уште целосно им припаѓаат на дивите животни. Овие места сè уште се поштедени од човечката рака, па успеваат да останат толку зачудувачки невини во својата убавина.

1. Езеро во шумата, Русија – Никој не знае каде точно се наоѓа ова мистериозно езеро. Според некои тврдења, тоа би можело да биде во рускиот регион Тјумен. И како езерото е толку навлезено длабоко во шумата? Тоа сè уште не е откриено.

2. Водопади на Хонохахау, Мауи – Ова далечно место е преплавено со зеленило. Само гледањето ви дава чувство на исклучителна убавина, величественост и мистерија на природниот свет.

3. Тепуи, Венецуела – Зборот „Тепуи“ значи „дом на боговите“ на јазикот на домородното население од Гран Сабан, каде што се наоѓаат овие неверојатни креации на природата.

4. Амазонската Прашума – Овој неверојатен огромен простор се протега низ девет различни јужноамерикански земји: Бразил, Перу, Колумбија, Венецуела, Еквадор, Боливија, Гвајана, Суринам и Француска Гвајана. Дождовните шуми во Амазон се толку огромни што човештвото не може да се надева дека некогаш ќе може целосно да ги истражи.

5. Карпеста Шума, Мадагаскар – Овие карпести изливи и кањони се формирале во подолг период од милион години, претежно под земја во форма на огромни пештери. Со текот на годините, монсунските дождови ќе го измијат варовникот, создавајќи го овој систем на уникатни, мистериозни природни мостови, кули и клисури.

6. Карпести Острови, Палау – Иако денес се ненаселени и недопрени, во изминатите неколку илјади години археолозите биле сигурни дека луѓето живееле на нив. Ова го знаеме поради доказите што ги најдоа за таканаречените „ситни луѓе“ – човечкиот вид што живеел таму и имал многу мал и бавен раст.

7. Далол, Етиопија – Во непосредната област на вулканот, секако, не може да се живее. Интересно е што научниците веруваат дека овој необичен пејзаж на вулканот има неверојатна сличност со површината наречена Ло, која се наоѓа на планетата Јупитер.

8. Гангар Пуенсум, Бутан – Ова е највисоката планина во светот чии врвови сè уште не се освоени од луѓето, од ниту еден алпинист. Се наоѓа на спорната територија помеѓу Бутан и Кина на надморска височина од 7.570 метри.

9. Атол на Палмира – Се верува дека овој недопрен остров е поврзан со мистериозни магични сили. Сместен е во екваторијалната зона на Пацификот, јужно од Хаваи.