Најстариот Американец го прослави 112 роденден, продолжува да пуши и да пие виски

1318

Ричард Овертон секое утро станува рано. Неговиот негувател му помага околу утринските рутински работи, а потоа тој ги зема цигарите и се подготвува за уште еден ден. Вчера го прослави 112-сеттиот роденден.

Тој е најстар маж во Америка и најстар воен ветеран.

– Ништо не ме боли – вели за Далас Њуз, а неговата дневна рутина е навистина неверојатна.

Секое утро негувателот ќе му свари по неколку шољи кафе. Ги пие со по три лажички шеќер и со пластично цевче. Сака благо. Јаде вафли и палачинки за доручек. Ужива во сладолед, пишува Максим.

Има четири негуватели кои се менуваат на 12 часа. Тие работат сè, од масажа до мешање на неговиот омилен пијалак – виски и кола.

Во 2017 година Овертон наводно извадил пиштол бидејќи не го препознал негувателот. Дошла полиција и успеала да го смири.

Овертон ги надживеал повеќето членови на неговото семејство, а за смртта не се грижи посебно.

– Не знаев кога дојдов овде, не знам ниту кога си одам…Тоа се божји работи – рече Овертон во документарецот на Нешенел географик.