Да се живее одржливо веќе не е толку тешко како порано, брзото и комплицирано темпо на живот што се создаде последните неколку години е целосно непотребно. Поентата на одржливиот начин на живот е да ја смените сопствената свест, да работите на себе и да создадете удобна околина, а сето тоа на крајот ќе придонесе за подобар свет и општество.
Променете ги свеста и начинот на размислување – колку често можете да возите велосипед или да прошетате? Колку ја трошите рационално енергијата во домаќинството? Дали користите еколошки средства за чистење за домаќинства и дали рециклирате користено пакување? На безброј мали начини, почнувајќи само од нашиот дом, можеме да започнеме со голема промена.
Рециклирајте и повторно употребувајте – иако рециклирањето е навика што требаше да оживее одамна, сепак тешко се прават чекори напред.

Дали тукушто забележавте колку непотребен отпад од пластика останува само по една набавка на овошје и зеленчук во супермаркет? Ако веќе земете толку ќесиња, користете ги за следното купување или за чување дома за да не мора да купувате други вреќи за замрзнување.
Облека и мебел – рециклирајте облека и стар мебел. Она што веќе не ви користи однесете го онаму каде што би можело повторно да се користи. Средувањето на вашиот животен простор и одржувањето минималистички ќе ви донесе такво олеснување, а во паричниците ќе забележите повеќе пари. Обојте го стариот мебел или дајте му нова функција.
Храна – никогаш не е доцна да ги промените навиките во исхраната. Не бидете строги и пробајте, можеби во вас се крие вегетаријанец или само некој што едноставно обожава свежа, домашна и природна храна. Да се ​​живее одржливо воопшто не е тешко и колку побрзо почнете толку побрзо ќе го постигнете тоа.