Крај брегот на Аја Напа, на Кипар, e отворен подводен музеј, кој содржи 93 скулптури што се дело на скулпторот, еколог и фотограф Џејсон де Каир Тејлор. Скулптурите служат како вештачки гребени за да помогнат во обновувањето на подводниот живот. Музејот на подводни скулптури на Аја Напа (МУСАН) содржи дела изработени од комбинација од висококвалитетен морски не’рѓосувачки челик и pH неутрален бетон, што го подобрува животот под вода. Сместени на длабочина од осум до десет метри, овие парчиња се дизајнирани да привлечат различни видови морски животни. Кристално чистото подрачје на оваа област, исто така, значи дека е погодно за нуркачи да ја посетат подводната галерија.

МУСАН беше замислен не само како музеј туку и како проект за реставрација. Само 10-15 проценти од морското дно има доволно цврста основа што овозможува природно формирање гребен, што ги прави вештачките замени важен дел за зачувување на морскиот живот. Вештачките гребени се создадени на неплодните делови од морското дно, далеку од здравите екосистеми. Ова им помага на посетителите да се оддалечат од природните области, давајќи им простор и време да закрепнат кога градат нови живеалишта.

Сите претходни проекти на Џејсон низ целиот свет се специјално дизајнирани за секоја локација и диви животни.
Скулптурите имаат текстурална површина, која им овозможува на коралите, сунѓерите и другите микроскопски организми да се врзат и растат. Ова за возврат создава домови и извори на храна за други морски организми.
– Многу скулптури се трансформираат, на нив растат корали, имаат сунѓери што се лепат на површините – вели авторот Тејлор.