„Кралската каса“ ќе остане отворена за Хари и Меган?

216

Принцот Хари и неговата сопруга Меган Маркл веројатно ќе бидат финансирани од кралската каса, со што ќе можат да сметаат на приближно три милиони долари што ќе ги добијат од идниот крал, принцот Чарлс.

Во последните неколку недели Мегзит беше главна медиумска тема. Уште од времето кога принцот Хари и Меган го шокираа светот со најавата дека се повлекуваат од кралското семејство, не запираат љубопитноста за плановите на јавноста.

Секој сака да знае каде ќе живее кралската двојка по нивното повлекување. Дали Меган ќе ја задржи титулата во војвотката? Дали тензијата помеѓу принцот Хари и принцот Вилијам доведе до расцеп? Една од најважните работи за ова е фактот дека Меган и Хари решија да станат финансиски независни од моментот кога Мегзит ќе стапи на сила.

Информациите познати на јавноста говорат дека тие продолжуваат да водат луксузен и привилегиран живот, потпирајќи се на парите на даночните обврзници.

Кога Меган и Хари решија да се повлечат од функциите поврзани со кралското семејство, најактуелно прашање беше како ќе заработуваат пари во иднина, како ќе се издржуваат себеси и својот син. Сепак, се чини дека принцот Хари и Меган ќе продолжат да земаат пари од кралскиот фонд.

„Ју Ес Викли“ пишува дека ќе добиваат финансиска поддршка од таткото на Хари, принцот Чарлс, кој остварува дел од своето богатство преку војводството Корнвол, приватен имот од каде што ги финансира сите негови активности.

Иако веќе нема да имаат приходи од кралските должности, Хари и Меган ќе можат да сметаат на приближно три милиони долари што ќе ги добијат од принцот Чарлс.

Не е невообичаено детето да добие наследство од неговиот татко, но Хари е исклучок од ваквата практика бидејќи не е ниту наследник ниту управник, а принцот Чарлс не е крал и не е починат.