Главниот град на Данска, Копенхаген, поставува стандарди за паметните градови во светот со тоа што ќе стане првиот што ќе биде целосно јаглеродно неутрален град до 2025 година. Данците дефинитивно знаат да уживаат во животот и да држат високи стандарди во сè. Нивната вода од чешма секојдневно се тестира, поради што е многу чиста, пријатна за пиење и нема потреба од додавање хлор и хемикалии, а достапна е бесплатно на голем број локации во градот.
Копенхаген си постави амбициозна цел во 2009 година кога беше домаќин на глобалната климатска конференција COP15, а тоа е да биде мотивација, инспирација и пример за другите градови низ светот. Според Парискиот договор за климатски промени, Европската Унија се обврза да биде јаглеродно неутрална до 2050 година.

Седумнаесет членки на Алијансата на јаглеродно неутрални градови ветија дека ќе ги намалат емисиите на јаглерод за 80 проценти до 2025 година. Копенхаген тогаш објави дека ќе стане првиот јаглеродно неутрален град до 2025 година и сега е на добар пат. Главниот град на Данска вети дека нема да испушта јаглерод диоксид во атмосферата. Со други зборови, емисиите на јаглерод ќе се балансираат со финансирање на еквивалентно количество заштеди на друго место.
За да се намалат емисиите на јаглерод, потребно е да се елиминира употребата на јаглен. Јагленот го заменува гасот, но тоа е уште едно фосилно гориво. Вистинскиот одговор е имплементација на 100 проценти системи за обновлива енергија.

Целта на Копенхаген да биде јаглеродно неутрален е тесно поврзана со растот, вработувањето и квалитетот на животот. Овој град во 2014 година стана главен град на Зелена Европа и претставува модел за „зелена економија“. Данска е решена да стане целосно независна од фосилните горива до 2050 година.
Паметниот град Копенхаген е практично лабораторија во која може да се живее, тој е град во кој се тестираат паметните технологии за да се најдат решенија за предизвиците што ги носат урбанизацијата и климатските промени.