Кирибати и Самоа први ќе ја дочекаат Новата година

72

Жителите на Кирибати и Самоа на Тихиот Океан први ќе влезат во 2020 година, Оукленд во Нов Зеланд е првиот најголем град што ќе ја дочека, а потоа следува источниот брег на Австралија.

Сиднеј, најголемиот град во Австралија, со недели беше опкружен со чад од пожари и властите мораа да добијат дозвола од противпожарната служба за да одржат спектакуларен огномет оваа година.

Главниот град на Канбера го откажа огнометот поради опасноста од пожар, а парите наместо тоа ќе бидат донирани на пожарникарите, земјоделците и услугите за нега на животни, што беше побарано со петиција од 300.000 луѓе.

Од големите градови следуваат прослави во Токио, Москва, Каиро и повеќето европски градови.

Буенос Аирес ќе се сретне со 2020 година три часа по Лондон.

Во Њујорк, фокусот ќе биде на безбедноста, со илјадници полицајци на Тајмс сквер. Најавено е дека некои ќе носат долги цевки и ќе водат кучиња кои наоѓаат бомби. Полицијата за првпат ќе користи беспилотни летала.

Во новата календарска година последни влегуваат жителите на американските острови Бејкер и Хауленд.