Кина има план да го изгради првиот „чист“ комерцијален нуклеарен реактор што ќе користи течен ториум и стопена сол. Првиот прототип на реакторот ќе биде готов во август, а првите тестови се очекуваат во септември. Исто така, комерцијален нуклеарен реактор со целосна големина треба да биде завршен до 2030 година. Новата технологија би требало да биде еколошки поприфатлива. Конвенционалните реактори на ураниум му се спротивставуваат на отпадот што останува екстремно радиоактивен до 10.000 години, поради што се потребни контејнери и огромна безбедност. Отпадот исто така вклучува и плутониум-239, клучен изотоп за нуклеарно оружје. Исто така претставуваат ризик од истекување драматични нивоа на зрачење, како што беше случајот во Чернобил. Покрај тоа, им треба многу вода, што исто така ги ограничува.
Меѓутоа, ториумските реактори го разложуваат својот клучен елемент во сол што главно дава ураниум-233, што може да се рециклира преку други реакции. Таквите други реакции имаат „полуживот“ од 500 години, што не е спектакуларно, но е многу побезбедно. Доколку дојде до истекување, стопената сол се лади доволно за да резултира во затнување и да спречи поголемо истекување. Технологијата не бара вода и поради тоа реакторите може да се градат и во пустина, далеку од повеќето градови и без грижа за акумулација на нуклеарно оружје. Кина го гради првиот комерцијален реактор во Вувеи, пуст град во провинцијата Гансу.