Голем број луѓе сакаат духовни квалитети како љубезност, простување или мир во светот, но не и лични желби како прекрасен дом или романтична љубов. Сепак, човечко својство е да сакаме различен опсег на работи. Од најраните времиња, луѓето сакале едноставни материјални работи. Раните луѓе не можеле да си дозволат да бидат снобови, бидејќи нивниот опстанок зависел од овие работи. Откако ќе ја напуштите ригидната поделба, духовните и материјалните димензии почнуваат да комуницираат на изненадувачки начини.
– Напуштете ги вашите сомнежи – многу од нашите сомнежи се всушност суеверија, т.е. резултат на одредени стравови и навики. Кога ќе ги оставиме настрана, ни се дава шанса да ги препознаеме можностите, да прифатиме поддршка и да бидеме отворени за нови можности што не сме ги виделе порано.
– Оставете ги да станат опипливи – кога се обидувате да ги остварите вашите желби, се обидувате да преминете од можното во реалното. Поради оваа причина, многу е корисно да изберете тридимензионален објект што ќе ја претставува вашата желба, без разлика дали станува збор за ковчег, куќен олтар или некој драг предмет за вас. Имено, симболичниот објект ви помага да видите колку навистина сакате нешто, да одредите што е и да останете фокусирани на вашата цел. А однесувајќи се така, ќе ја постигнете многу побрзо.
– Привлечете ги другите кон вашата желба – едно нешто што се случува кога отворено изјавувате желба и останувате доследни е другите да се привлечат кон неа. Кажете им на вашите пријатели дека на пр. сакате да купите куќа во одреден дел од градот и одеднаш ќе ве обземат информации што ви се потребни.
Преземете ризик – кога сакаме нешто се отвораме кон непознатото. Ова е причината зошто многумина од нас се плашат да посакуваат: претпочитаме да останеме во безбедна, но ограничена предвидливост, отколку да ризикуваме да сакаме нешто ново. Секогаш ќе се случи нешто кога ќе се осмелиме да изразиме желба и ќе работиме за да ја оствариме.