Зошто заболените од ковид-19 не чувствуваат мирис?

546

Еден од карактеристичните симптоми на ковид-19 е аносмијата, односно губење на чувството за мирис. Обично овој феномен е поврзан со назална конгестија (затнување на носот), но пациентите со коронавирусна инфекција можат да дишат преку носот, а сепак не чувствуваат мирис. По неколку недели истражување, научниците претставија модел зошто се случува тоа.

Кога научниците користеле компјутерска томографија на носот и синусите на луѓе со аносмија предизвикана од ковид-19, забележале дека делот од носот, кој е одговорен за чувството за мирис, е блокиран со отекување на меките ткива и слузта. Остатокот од носот и синусите изгледале нормално, па пациентите немаат проблем да дишат преку нос. Познато е дека новиот коронавирус го заразува телото со врзување со рецепторите на AЦЕ2 на површината на клетките лоцирани во горниот респираторен тракт. TMПРСС2-протеинот помага вирусот да влезе во клетката. Штом влезе во клетките, вирусот може да се размножи, предизвикувајќи воспалителен одговор во имунолошкиот систем.

Првично, вирусот требаше да ги зарази и да ги уништи невроните за мирис – клетки што пренесуваат сигнал од молекулите на аромата до областа на мозокот каде што овие сигнали се толкуваат како мирис. Сепак, резултатите од работата на меѓународна група истражувачи покажаа дека на невроните за мирис нема протеини AЦЕ2. Но тие се наоѓаат на клетките наречени одржливи клетки што поддржуваат мирисни неврони.
Научниците сугерираат дека оштетувањето на овие клетки предизвикува имунолошки одговор и едем, но ги остава невроните за мирис недопрени. Кога имунолошкиот систем се соочува со вирусот, едемот изумира и молекулите на мирисот можат повторно да влезат во непроменети рецептори.