Белото чоколадо не е чоколадо!

Белото чоколадо, кое многумина го сакаат, е всушност мешавина од масти и хемиски вкусови. Нутриционистите предупредуваат дека овој производ е целосно неоправдано наречен „чоколадо“, бидејќи не ја содржи главната состојка на вистинското чоколадо – какаото.
Според нутриционистите, производителите на бело чоколадо користат други растителни масти наместо путер од какао, па белото чоколадо не може да послужи ниту како најлоша замена за чоколадото. Белото чоколадо е сладок отров што не ги обезбедува потребните витамини и минерали и нема апсолутно никаква хранлива вредност, туку само калориска вредност. Експертите предупредуваат дека белото чоколадо е многу потешко да се вари отколку црното, бидејќи во најдобар случај содржи до 20 проценти путер од какао, а околу 14 проценти од составот е маса на суво млеко. Остатокот е шеќер, така што 100 грама бело чоколадо содржи до 57,1 грама јаглехидрати.