Ѓумбирот и неговата ефикасност

Има голем број причини зошто треба да консумирате ѓумбир. На пример, истражувачите од Американскиот универзитет во Џорџија докажаа дека ѓумбирот е еднакво ефикасен во борбата против болката во мускулите, како и лекови против болки. Исто така, ѓумбирот се користи со векови како ефикасен (и природен) лек за движење и утринска мачнина во бременоста, а е ефикасен и во борбата против гадењето предизвикано од хемотерапија. Новите студии исто така открија дека ѓумбирот може значително да ја ублажи болката предизвикана од артритис во текот на неколку месеци. Ако сакате сами да ги испробате својствата на ѓумбирот, можете да го направите на различни начини:
– Излупен и рендан ѓумбир што можете да го посипете со сладолед или некој друг десерт.
– Ѓумбир варен со шеќер за да се приготви сируп.
– Закиселен ѓумбир што може да се сервира со суши.
– Кандиран ѓумбир што може да биде многу здрав десерт.
– Исцеден ѓумбир измешан со овошје и зеленчук во пијалак за детоксикација.
– Варен ѓумбир за правење чај, кој е многу погоден за варење.